sobota, 8 czerwca 2013

COŚ Pysznego! Z chorizo i rozmarynowa pangritatą

W zasadzie danie mistrz. Nie znalazł się jeszcze śmiałek, który odważyłby się skrytykować to zestawienie smaków. Sama jestem największą jego fanką. 
Idealne połączenie aromatycznego rozmarynu ze wspaniale pachnące papryką chorizo oraz słoneczne pomidorki i chrupiąca pangritata.
Mmmmmm..
chorizo 250g / pomidory koktajlowe 500g / rozmaryn 2łodygi / ser gran padano / 1 biała bułka / włoski makaron 250g /  czosnek 2 zabki / cebula 1 mała / oliwa z oliwek / chilli 3 szczypty

I. Cebulę  i czosnek podsmażyć na oliwie ( czosnek wyjąć gdy zbrązowieje). Dodać pokrojoną w słupki kiełbasę i poczekać aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodać pokrojone pomidorki i podgrzewać razem ok 7-10 min. Pomidory puszczą dużo wody, więc trzeba odparować.
II. Pangritata > Na drugiej patelni rozgrzać oliwę ok 3 łyżki i wrzucić pokruszoną bułkę. Podgrzewać, aż zacznie nabierać złotego koloru, dodać posiekany rozmaryn ( 1 gałązka) ,zamieszać, przełożyć na talerzyk.
III. Do smażących się pomidorów i kiełbasy, wrzucić ugotowany makaron, posypać resztą świeżego rozmarynu i 3-4 szczypty chilli. Dokładnie wymieszać, aby makaron pokrył się sosem.
IV. Podawać posypane tartym serem i pangritatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz