niedziela, 1 grudnia 2013

Meksyk na talerzu


Na ocieplenie klimatu, gęsta, rozgrzewająca i sycąca zupa z chilli w meksykańskim klimacie.


Zupa na 4 porcje

puszka fasolki czerwonej
puszka kukurydzy
puszka krojonych pomidorów
1 duża papryka
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
ok. 1 szklanki bulionu
250 g mięsa mielonego
1 cebula czerwona
4 ząbki czosnku
przyprawa meksykańska ( lub  chilli, papryka czerwona, curry, kurkuma,kolendra, kozieradka )

Zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso i smażyć ok 5 min. Pokroić paprykę w paski i smażyć dalej z mięsem aż zmięknie. Wsypać odsączoną kukurydzę, fasolkę, zalać pomidorami z puszki i przecierem. Zupę rozrzedzić bulionem.  Doprawić do smaku.


1 komentarz: