czwartek, 27 czerwca 2013

risotto pomidorowe

Typowy obiad z resztek. Samotny bakłażan, pół słoiczka salsy do nachosów, ostatnia garść suszonych pomidorów, resztka ryżu do risotto. Trzeba była coś z tym zrobić.
Przepis na 3 porcje.


RISOTTO
-szklanka ryżu do risotto
- 0,6 l bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 2 pomidory świeże
- sól pieprz, oregano, bazylia
-cebula,czosnek

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę, czosnek, po 3 min wsypać ryż i smażyć, aż zacznie się robić szklisty. Zalać 1/3 bulionu, poczekać aż odparuje.Czynność powtarzać, aż uzyskamy odpowiednią miękkość ryżu. Po ok 20 min. W trakcie gotowania dodać pokrojone suszone i świeże pomidory. Doprawić pieprzem, oregano, bazylią.

BAKŁAŻAN
Bakłażan pokroić w plastry, blachę nasmarować oliwą i posypać siekanym czosnkiem i piec w temp 200 ^C, przez ok 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz