niedziela, 19 lipca 2015

Flammkuchen

Coś co nie jest pizzą, a smakuje bardzo podobnie. 
W Polsce się z tym nie spotkałam, a w Niemczech, szczególnie na południu jest to bardzo popularne.
Bardzo szybkie w przygotowaniu. Wręcz ekspresowe. I bardzo smaczne!
Na ciepło, na zimno. Do zjedzenia w domu i na wynos.



Flammkuchen

250 g mąki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
100 ml wody
1 łyżeczka soli
1 szklanka kwaśnej śmietany (Crème fraîche)
200 g pokrojonego w kostkę boczku/ salami
150 g sera żółtego, startego
1 cebula, pokrojona w cienkie pół-ringi

1. Mąkę, sól, olej i wodę i zagnieść na gładkie ciasto, zostawić na jakiś czas.

2. Ciasto podzielić na mniejsze porcje, lub zrobić jeden wielki cienki placek. Bardzo cienki ;) Rozetrzeć na nim śmietanę. Następnie położyć wędlinę, cebulę i ser.

3.Piec w piekarniku w temperaturze 260 stopni piec przez około 4 minuty, aż Flammkuchen są chrupiące.
Gdy piekarnik ma tylko 220 stopni, trzeba zostawić Flammkuchen około 10 minut w środku.







**************ENGLISH VERSION**********

250 g flour
2 tsp olive oil
100 ml of water
1 tsp salt
1 cup sour cream with herbs
200 g bacon
150 g cheese, grated
1 onion (s), cut into thin half-rings

1.Flour, salt, oil and water knead to a smooth dough, let the dough rest for some time.

2. Then forms in four small round bales and each roll very thin . The rolled dough hang put on baking paper plates and sprinkle with crème fraîche. Then sprinkle with some cheese and top with bacon and onions.

3. Bake in the oven at 260 degrees for about 4 minutes, until the Flammkuchen are slightly crispy.
When the oven goes only  to 220 degrees, it have to be bake about 10 minutes.



Piknik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz