Najogólniej chodzi o to aby spożywać posiłki skomponowane wg 3 podstawowych zasad:
- spożywać osobno produkty białkowe, osobno węglowodanowe,
- jeść wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze,
- utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Więcej na ten temat :
1) w dzisiejszym DDTVN [ klik ]
2) Vitanatural [ klik ]
3) Polki.pl [ klik ]
4) Literatura w Empiku [ klik 1 ] [ klik 2 ]
Dzisiaj więc powstał zdrowy obiad, który zawdzięczam promocji na zieloną fasolkę szparagową.
( rośliny strączkowe łączymy z innymi warzywami )
SAŁATKA NA CIEPŁO
2 garści zielonej fasolki ( mrożona)
2 garści zielonej fasolki ( mrożona)
świeży brokuł
suszone pomidory
kiełki rzodkiewki
ziarna sezamu i siemię lniane
sos: 2 łyżki oleju z pestek dyni i 2 łyżki sosu teriyaki
( Warto poczytać o właściwościach oleju dyniowego - samo zdrowie - [ klik] )
Fasolę i brokuła gotować na parze. W międzyczasie umyć kiełki, pokroić pomidory i przygotować sos.
Najlepiej smakuje bardzo ciepła.
Nie chce się chwalić i nie jestem też masterszefem, ale to jedno z lepszych dań jakie wymyśliłam. BOSKIE! i często będę się nim objadać.
Fajny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuń