środa, 4 grudnia 2013

Dieta rozdzielna. Sałatka z fasolką i sosem teriyaki

Nie będę filozofować i rozpisywać się na temat tej diety, bo internet jest pełen artykułów na ten temat.
Najogólniej chodzi o to aby spożywać posiłki skomponowane wg 3 podstawowych zasad:
  1. spożywać osobno produkty białkowe, osobno węglowodanowe,
  2. jeść wyłącznie naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze,
  3. utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Więcej na ten temat :
1) w dzisiejszym DDTVN [ klik ]
2) Vitanatural [ klik ]
3) Polki.pl [ klik ]

4) Literatura w Empiku [ klik 1 ] [ klik 2 ]

Dzisiaj więc powstał zdrowy obiad, który zawdzięczam promocji na zieloną fasolkę szparagową.
( rośliny strączkowe łączymy z innymi warzywami )



SAŁATKA NA CIEPŁO
 2 garści zielonej fasolki ( mrożona)
świeży brokuł
suszone pomidory
kiełki rzodkiewki
 ziarna sezamu i siemię lniane

sos: 2 łyżki oleju z pestek dyni i 2 łyżki sosu teriyaki

( Warto poczytać o właściwościach oleju dyniowego - samo zdrowie - [ klik] )

Fasolę i brokuła gotować na parze. W międzyczasie umyć kiełki, pokroić pomidory i przygotować sos.
Najlepiej smakuje bardzo ciepła.


Nie chce się chwalić i nie jestem też masterszefem, ale to jedno z lepszych dań jakie wymyśliłam. BOSKIE! i często będę się nim objadać.

1 komentarz: