poniedziałek, 2 grudnia 2013

Konfitura z cebuli na szybką kolację

***
KONFITURA Z CEBULI

 1 kg czerwonej cebuli
 4 łyżki masła klarowanego
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
100 ml wina wytrawnego
ocet balsamiczny
2 liście laurowe,  pieprz, sól

Cebula pokrojona na dłuższe wiórki karmelizować się powinna na wolnym ogniu ok 30 -40 min, aż zbrązowieje. Dodałam później miodu i smażyłam jeszcze z 10 min. Na koniec zalałam to winem, dodałam pieprz i liście laurowe i gotowałam pod przykryciem ok 30 min na najniższym programie. Po wyjęciu liści wystarczy doprawić octem balsamicznym do smaku, zagotować i przełożyć do słoika.

TOSTY
 konfitura z cebuli
ser brie
szynka z indyka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz