środa, 21 sierpnia 2013

Montenegro- smaki i wspomnienia

Co zostaje po wakacjach? 
Prawie tysiąc zdjęć i kilka smakołyków przywiezionych do domu.

Z Zatoką Kotorską w tle

 Restauracja na jednej z plaż

 Urokliwa knajpka w Budwie

"ćevapi na kajmaku", czyli mini rolki z mieszanki mielonych mięs z serem- kajmakiem, zazwyczaj podawane z cebulą

Chyba najpopularniejsze piwo w regionie, dostępne zawsze i wszędzie. Lekkie w smaku i pozbawione typowej piwnej goryczki.

 Oraz poniżej NAJLEPSZE piwo-wino na świecie, które w polskim jabłkowym wydaniu mdli, a tutaj dostępne w przepysznej wersji jagodowej. Można również spotkać wersję o smaku gruszkowym, ale nie tak dobrą.

Kilka win, w wersji dużej i małej (ok 200 ml) popularnej nie tylko w sklepach ale i restauracjach.
Wina wyjątkowo kwaśne w smaku poza czarnogórskim czerwonym varnakiem.

Popularne wędzone szynki (prsut) ,kiełbasa paprykowa (coś jak salami-pyszne!) i kajmak...

...wykorzystane do zrobienia wczorajszej kolacji.

Szkoda, że u nas nie ma tak dobrych puddingów z prawdziwą wanilią!

I na koniec smaczek dla amatorów mocnych wrażeń
(baranie/kozie?) głowy sprzedawane również w wersji gotowanej w większych marketach. Brrrr!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz