niedziela, 13 lipca 2014

Papryka z quinoa i szpinakowym nadzieniem.


Przepis na 4 papryki (8 połówek)
( english version - scroll down)


- 4 średnie papryki
- 1 szkl. quinoa ( u mnie mix ziaren)
- 1 szkl. mrożonego szpinaku
- 3/4 szkl. suszonych pomidorów w zalewie
- 1 średnia cebula
- 3 zabki czosnku
- sól, pieprz, inne przyprawy wg. uznania
- olej z suszonych pomidorów
- ew. 1 szkl. przecieru pomidorowego
- ew. pół kostki sera feta


1. Kaszę przepłukać kilka razy pod zimną wodą, aż przestanie się pienić, a woda nie będzie mętna.Gotować 20 min, w proporcji 1 szkl. kaszy - 2 szkl. wody. (  można posolić)
2. W międzyczasie podsmażyć na oleju z suszonych pomidorów cebulę, czosnek, dodać szpinak i suszone pomidory.
3. Formę do pieczenia zalać szklanka przecieru pomidorowego. Tylko jeśli ktoś chce mieć sos do papryki. Można również natłuścić oliwą i to wszystko.
4. Gotowa quinoa zmieszać ze szpinakiem i doprawić wszystko do smaku przyprawami.
5. Papryki przekroić na połówki, wyjąć pestki, ułożyć w formie. Wypełniać farszem i ew. posypać fetą.
6. Piec 40 min w temp 200^C.


******

ENGLISH VERSION

Recipe for 4 peppers (8 portions) 

- 4 medium peppers 
- 1 cup quinoa ( mix of grains) 
- 1 cup frozen spinach 
- 3/4 cups dried tomatoes in olive oil
- 1 medium onion 
- 3 cloves of garlic 
- Salt, pepper and other spices 
- oil from dried tomatoes 
* if you wish >  1 cup tomato puree 
* if you wish >  feta cheese 

1. Prepare quinoa according to directions on package.
2. In the meantime, fry in oil (from sun dried tomato) onion, garlic, add spinach and sun-dried tomatoes. 
3.For baking form pour a glass of tomato puree- only if you want to have a sauce to peppers. You can also use only the sun-dried tomato oil.
4. Mix quinoa with spinach mix. Add the spices.
5. Pepers place in a form. Fill the peppers witch spinach mix and possibly sprinkle with feta cheese. 
6.  Bake 40 min at 200 ^C.




Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz