piątek, 4 lipca 2014

Tarta z cukinią i brokułami - idealna




Na kruche ciasto:
( przepis na blaszkę 26cm)
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
( ew. łyżka zimnej wody)
2 szczypty soli

Mąkę zagnieść z miękkim masłem, nie musi być dokładnie. Dodać jajko i ewentualnie wodę, gdy ciasto będzie za twarde. Wyrobić ręcznie przez ok 5 min. Schłodzić w lodówce przez godzinę, lub zamrażarce 0.5 h. Podpiec w piekarniku przez 15 min. 

Dodatki:
1/2 surowego brokuła
1 mała cukinia
2 pomidory
100 g sera feta
garść startego sera gouda

Brokuła, pomidora i cukinię pokroić w małe kawałki. Wyłożyć na podpieczone ciasto.Przygotować również ser, który dodajemy na samym końcu zapiekania tarty.

Krem śmietanowy:
200 g śmietany 30%
4 całe jajka
przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól, gałka muszkatołowa itp.

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie razem i zalać nim warzywa. Wstawić do piekarnika na 40 min i piec w temperaturze 200^C.
Najlepiej odczekać chwilę ( 15min ) przed podaniem, aby tarta odparowała. Inaczej będzie się rozpływać jak na moim zdjęciu ;) 



***
ENGLISH VERSION
For shortcrust pastry: 
250 g of flour 
Butter- 125 g 
1 egg 
(Or tbs of cold water) 
2 pinches of salt 

Put the flour and salt in a large bowl and add the cubes of butter. Use your fingertips to rub the butter into the flour until you have a mixture that resembles coarse breadcrumbs with no large lumps of butter remaining. Try to work quickly so that it does not become greasy. Wrap the dough in clingfilm and chill for 15-20 minutes before using.
Than bake it oven by 15 min in 200^C. 

Extras: 
Half of raw broccoli 
1 small zucchini 
2 tomatoes 
100 g feta cheese 
a handful of grated gouda cheese 

Broccoli, tomato and zucchini cut into small pieces. Put on pre-baked shortcrust pastry .

Cream cream: 
200 g of 30% cream 
4 whole eggs 
spices: oregano, basil, pepper, salt, nutmeg, etc. 

Mix all ingredients together thoroughly and pour over the vegetables. Put in the oven for 40 minutes and bake at 200 ^ C. 
10 minutes before the end, add the cheese on top.
Best to wait a while (15 minutes) before serving to tart evaporate. 
Otherwise it will be so liquefy as on my picture;)




Cukinia 2014

1 komentarz: