sobota, 6 grudnia 2014

Migdałowo-pomarańczowe muffinki - Almond and orange muffins

Ostatnio w kuchni nie działo się nic nadzwyczajnego. Natłok obowiązków i brak wolnego czasu zupełnie zabiły moją kuchenną kreatywność. Poza tym, musiałam dostosowywać się do kulinarnych życzeń domowników, a ci niechętnie jedzą jakiekolwiek nowości.
Wracam, bo brakuje mi smaków i aromatów.
Wracam bo mam kilka nowych przepisów, które idealnie wkomponowują się w zimne jesienno-zimowe dni.

Na dobry początek niezwykle aromatyczne migdałowo-pomarańczowe mufinki idealnie pasujące do rozgrzewającego kompotu imbirowego ( przepis w następnym wpisie) .
( english version -  scroll down )


( na 12 muffin )

***
4 pomarańcze
200 g brązowego cukru
100 g mielonych migdałów
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
150 g maślanki / jogurtu naturalnego
2 jaja
skórka pomarańczowa - z 2 owoców
3 łyżki likieru pomarańczowego

***
1. Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy. Z 4 pomarańczy wycisnąć sok. Na patelni rozgrzać sok z 150 g cukru i połączyć z skórką pomarańczową. Gotować na dużym ogniu ok.10 min do uzyskania syropu.

2. Masło utrzeć z resztą cukru. Jaja zmiksować z maślanką. Dodać syrop pomarańczowy, likier i proszek do pieczenia. Dodać mąkę i migdały.

3. Piec 20 -25 min w temp 180*C





ENGLISH VERSION

Last month there was nothing extraordinary in my kitchen . Lots of dutys, responsibilities and lack of free time completely killed my kitchen creativity. Besides, I had to adapt to the culinary wishes of  " my kids" and I have to say, that they don't like any news.
I'm going back because I miss the flavors and aromas.
I'm going back because I have some new ideas that perfectly blend with the cold autumn and winter days.

I start with an aromatic almond-orange muffins which perfectly fit to warming ginger compote (recipe in next post).

****
4 oranges
200 g of brown sugar
100g ground almonds
150 g flour
2 teaspoons baking powder
100 g of soft butter
150 g buttermilk / yogurt
2 eggs
orange peel - with 2 fruits
3 tablespoons orange liqueur

***
1. Grate the zest of 2 oranges. Squeeze the juice with 4 oranges. On a pan  heat the juice with 150 g of sugar and combine with orange peel. Cook on high heat for about 10 minutes until you recive a syrup.

2. Mix the butter with the rest of the sugar. Mix eggs with buttermilk. Add orange syrup, liquor and baking powder. Add the flour and almonds.

3. Bake 20 -25 minutes at 180 * C




Prezenty na Mikołajki

1 komentarz: