czwartek, 9 lipca 2015

wielki COME BACK. Serniczek / Cheesecake with fruits

Nie wiem jak to się stało, że nie było mnie tu kilka ostatnich miesięcy. Wracam jednak. Mam teraz trochę więcej czasu i ochoty na ponowne pisanie.
Na powitanie coś słodkiego. Przepis dawno temu znaleziony w internecie, nie znam źródła. Przepis mam u siebie w "przepiśniku".
Znacznie zmniejszyłam ilość cukru, i zamiast mielonego twarogu u użyłam " twarogu z wiaderka".
Mój sernik opadł, czego nienawidzę. Może to dlatego, że zamiast twarogu użyłam mielonego sera? 



( tortownica 24 cm)

Spód:
0.5 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
90 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1/2 paczki cukru z wanilią
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa serowa:
500 g półtłustego twarogu ( najlepiej nie z wiaderka)
5 jajek
200 g śmietany kremówki 30%
0.5 szklanki cukru pudru
0.5 paczki cukru z wanilią
1 budyń waniliowy

Mus owocowy z mango:
1 mango
2 żółte kiwi
owoce do ozdoby


1. Twaróg i jaja wyjąc z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej.
2. Mąki i cukry przesiać , dodać proszek do pieczenia, jajko i zagnieść kruche ciasto. Upiec w temp. 190^C -  15 min. Schłodzić.
3. Zmielić twaróg 2 razy. ( Ja użyłam mielonego). Żółtka oddzielić od białek.
4. Do twarogu dodajemy cukry i mieszamy. Miksując, dodajemy po jednym żółtku, na końcu budyń.
5. Ubijamy schłodzoną śmietanę. Ubijamy białka z solą.
6. W masę serową należy wmieszać najpierw śmietanę, a potem bardzo delikatnie białka.
7. Wylać na schłodzony spód. Piec 30 min  w temp 170^C, potem jeszcze 30 w 160^C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku przez 40 min, nie otwieramy drzwiczek. Potem uchylamy drzwiczki i nie wyjmujemy przez kolejne 30 min. Kiedy sernik uzyska temperaturę pokojową, wkładamy do lodówki.
8. Kiwi z mango zmiksować w blenderze. Podawać z owocami.



**********ENGLISH VERSON ************
(Cake 24 cm)

Shortcrust pastry:
0.5 cups of wheat flour
1/4 cup potato flour
1 egg yolk
90g unsalted butter
2 tbsp powdered sugar
1/2 packs of vanilla sugar
0.5 teaspoons baking powder

 Cheese:
500 grams of semi-skimmed cottage cheese 
5 eggs
200 g whipping cream 30%
0.5 cups powdered sugar
0.5 packs of vanilla sugar
1 vanilla pudding

Fruit mousse with mango:
1 mango
2 yellow kiwi
fruit for garnishing


1. Cottage cheese and eggs remove from the refrigerator 2 hours earlier.
2. Mix flour and sugar, add baking powder, egg and knead pastry. Bake in temperature. 190 ^ C - 15 min. Cool it.
3. Grind cottage cheese 2 times. (I've bought ready cheesecake cottage). You have to yolks egg  separat from the egg white.
4. Mix cottage with sugars. Mixing, add severally eggs, and at the end put pudding.
5. Whip the chilled 30% cream. Whip white eggs with a pinch of salt.
6. At first,add to chees ,whipped cream, than whipped white eggs, and mix it very gently.
7. Pour onto the cooled shortcrust pastry. Bake 30 min at 170 ° C., then another 30 to 160 ^ C. After baking, leave the cheesecake in the oven for 40 minutes, do not open the door. After this time, you can open the dor and cool cheesecake in fridge.
8. Kiwi and mango mix in a blender. Serve it with fruit.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz