Jeden z moich deserowych faworytów.
Deser do zrobienia o każdej porze roku, w zależności od tego jakie owoce są akurat dostępne. Wiadomo jednak, że najlepsze desery owocowe są zawsze latem!
Składniki:
( na tortownicę 26cm)
- duże opakowanie (500 g) biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 150 g serka homogenizowany waniliowego
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 szklanki malin ( + 2 garści do ozdoby)
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
1. Formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie na dnie ułożyć biszkopty.
2. Serki mascarpone wymieszać z serkiem waniliowym i dodać 2 łyżki cukru. Wylać na dno ciasta.
3. Maliny zmiksować z jogurtem. Dodać 2 łyżki cukru.
4. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody. Poczekać aż zacznie tężeć. Połączyć z masa malinową.
*5. Na białą masę można wyłożyć dodatkowe maliny, jeśli ktoś lubi dużo owoców.
Można też bezpośrednio masę owocową wylać na masę serową.
6. Odstawić do lodówki na min. 5 h.
ENGLISH VERSION
Ingredients:
(For cake 26cm)
- Large package (500 g) of biscuits
- 500 g mascarpone cheese
- 150 g of homogenized cheese vanilla
- 400 g Greek yogurt
- 2 cups raspberries (+ 2 handfuls for garnishing)
- 3-4 teaspoons gelatin
- 4 tbsp powdered sugar
1.First form put cling film and then in the bottom frame biscuits.
2. Mascarpone cheese mixed with vanilla cheese and add 2 tablespoons of sugar. Pour into the bottom of the dough.
3. Raspberries mix with yogurt . Add 2 tablespoons of sugar.
4. Dissolve gelatin in 1/5 cup of warm water. Wait until it starts to harden. Connect with raspberrymass .
* 5. On the white mass you can put extra raspberries, if you like a lot of fruit.
You can also pour fruit mass directly on the cheese mass.
6. Let stand in the refrigerator for min. 5 h. min. 5 h.
pychaaaa
OdpowiedzUsuńOj tak :) Musiał smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń