piątek, 22 sierpnia 2014

Sałatka z surowej cukini i Käsespätzle

( english version- scroll down)

Już kiedyś pisałam [tutaj] jak bardzo posmakowała mi typowa germańska potrawa - 
Käsespätzle. Ponieważ od znajomych z Niemiec dostałam "maszynkę" do robienia tych klusek, teraz mogę przygotować je również w Polsce.

Żeby zrobić oryginalne kluski, potrzebny jest właśnie ten specjalny sprzęt. Nie wiem, czy można go kupić w Polsce, bo nie szukałam. Znalazłam jednak informację w sieci, że szpecle można zrobić także wlewając ciasto do durszlaka i przecierając je nad wrzątkiem drewnianą łyżką. Maszynka wygląda [ tak ]

 W Niemczech potrawa podawana jest najczęściej bez "zdrowych" dodatków, ale za to z ogromną ilością zapiekanego sera i smażonej cebuli. Ja natomiast postanowiłam, zrobić to trochę po polsku i trochę bardziej "fit".

Składniki 
( 4 osoby)
5 jajek
1 łyżeczka soli
3 łyżki zimnej wody
ok 1 - 2 szklanki mąki* 

Dodatki
2 średnie cebule
2 łyżki masła
200 g twardego sera 
( Najlepiej oryginalny szwajcarski, ponieważ chodzi o aromat. Można też zastąpić mieszanką parmezanu, gruyer, itd)

Sałatka cukiniowa
2 małe młode cukinie
6 pieczarek
3 garści rukoli
 2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
vinegret + ulubiona mieszanka ziół



Przygotowanie

1. Z mąki, jajka, wody i soli wyrobić dość twarde ciasto, twardsze niż na nasze kluski kładzione. 
*Nigdy mąki nie odmierzałam. Wszystko zależy od wielkości  jajek i od tego jak bardzo są wodniste. Chodzi o to, aby wsypać tyle mąki, aż ciasto będzie tak gęste i lepie, że ciężko je oderwać od ręki. Ma stawiać opór, ale pozostawać elastyczne. Po prostu ma powstać klejący się glut :)
2. Nastawić na gotowanie szeroki garnek z wodą i osolić.
3. Wlać ciasto do specjalnego urządzenia, służącego do wyrobu klusek i mieszać je drewnianą łyżką, tak aby kluski wpadały do gotującej się wody.
4. Cebule pokroić w krążki i podsmażyć na maśle. Powinna być lekko brązowa.
5.Zetrzeć na tarce ser.
6. Kluski gotować, od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 6 min .Wyławiać i układać naprzemiennie z warstwą smażonej cebuli i tartym serem.
7. Zapiec w piekarniku ok 15 min, tak aby ser się rozpuścił.


Sałatka

1. Cukinię umyć i  przy pomocy obieraczki do warzyw, zrobić szerokie wstążki -parpadelle. Wymieszać ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Odstawić na 10 min.
2. Pieczarki pokroić i cienkie plastry, dodać do rukoli. Wymieszać z sosem vinegre.
3. Na koniec połączyć wszystkie składniki.




ENGLISH VERSION

Ingredients 
(4 persons) 
5 eggs 
1 teaspoon salt 
3 tablespoons cold water 
about 1 - 2 cups flour * 

Extras 
2 medium onions 
2 tablespoons butter 
200 g of hard cheese 
(Best Original Swiss, as far as flavor. You can also substitute a mixture of Parmesan, Gruyere, etc.) 

1. For the spaetzle start by adding flour ( amount of flour deppends of the gross of eggs) to a medium bowl. Then add in the eggs and 1 tsp salt. Stir with a large spoon until it's mixed well. Once bubbles start to form the dough is ready. It must be really sticky.
2. Fill a large pot with water, add the remaining 1/2 tsp of salt, and bring to a boil. Use a large holed colander, press the dough through into the water.
3.Cook the spaetzle for about 6 minutes or until the spaetzle float to the top.
4.Once the noodle is floating at the top remove it with a ladle and add to a colander. 
5.Place the onion in the bottom of a clear glass baking dish. Then layer the spaetzle and noodles and top off with the last bit of cheese.
6. Bake spaetzle for 20 minutes. Once done, top with the onions and eat with zucchinni salat.


Zucchini Salad 
2 small zucchini
6 mushrooms 
3 handfuls of arugula 
 2 tablespoons lemon juice 
salt and pepper 

vinaigrette + favorite blend of herbs

1. wash zucchini and using a vegetable peeler, make ribbons -parpadelle wide. Mix with a pinch of salt and lemon juice. Let stand for 10 minutes. 
2. cut mushrooms into thin slices, add the arugula. stir in the sauce Vinegra. 
3. at the end mix all.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz