czwartek, 21 sierpnia 2014

rustykalna pizza z domowym sosem pomidorowym

( english version - scroll down)

Składniki:
( na 4 osoby)

30 dag mąki
2 dag drożdży
3-4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
ser żółty
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku

*dodatkowe składniki wedle uznania
( u mnie : pieczarki, papryka, czarne oliwki, suszone pomidory, świeże pomidory)


** Pizze podaję z domowym sosem pomidorowym i świeżą rukolą

1. Rozmieszać drożdże ( z 1/2 szklanki letniej wody) tak aby nie było grudek i dodać do mąki.
2. Następnie dodać oliwę oraz po 2 szczypty soli i pieprzu.
3.Wymieszać do uzyskania jednolitej masy i pozostawić pod przykryciem na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
4. Cienko rozwałkowane ciasto ułożyć na blasze nasmarowanej olejem 
5. Posmarować pasta pomidorowa. Dodać zioła ( oregano, bazylia )
6. Na tak przygotowana bazę nakładamy składniki wedle upodobania.
7. Piec w temp 190^C  na termoobiegu przez 15 minut.


Sos pomidorowy
250 ml domowego przecieru pomidorowego ze spiżarni
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
2 ząbki czosnku

W zależności od tego jaki mamy przecier i jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać, należy zagotować składniki razem i zredukować wodę, do uzyskania pożądanego efektu.



****
ENGLISH VERSION

ingredients: 
(For 4 persons) 

30 grams of flour 
2 grams of yeast 
3-4 tablespoons of thick tomato puree 
cheese 
4 tablespoons olive oil 
salt and pepper to taste 

* optional ingredients:
(Me: mushrooms, peppers, black olives, sun-dried tomatoes, fresh tomatoes) 

I serve it with homemade tomato sauce and fresh arugula 

HOW TO DO...?
1 Stir yeast (from 1/2 cup warm water) so that no lumps and than add to the flour. 
2. Then add the oil  and  two pinch of salt and pepper. 
3.Mix until it will become smooth and cover with cloth for approx. 20 minutes to rise. 
4 Roll thinly the dough and lay on a baking sheet ,greased with oil.
5 Spread tomato paste. Add herbs (oregano, basil) 
6.  So prepared base cover with your favourite extras. 
7 Bake in 190 ° C / for 15 minutes. 


Tomato sauce 
250 ml homemade tomato puree  from the pantry 
1/2 teaspoon oregano 
1/2 teaspoon basil 
2 cloves of garlic 

Boil the ingredients together and reduce water to produce the desired consistency.




Pora na pomidora!

5 komentarzy: