poniedziałek, 1 września 2014

Migdałowe ciasto ze śliwkami - Almond cake with plums

(english version - scroll down)


Najlepsze połączenie wilgotnego, aromatycznego ciasta migdałowego z pachnącymi cynamonem śliwkami.
Przepis podkradziony od znajomej. Koniecznie musicie wypróbować.Wprost idealne! 


W moim cieście poza śliwkami znalazły się także jabłka i garść mirabelek. Trzeba było coś  z nimi zrobić bo zalegały w lodówce :)


Składniki
( forma 26cm)

1 kg śliwek
cynamon

125 g masła
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g mielonych migdałów
150 g mąki razowej

1. Cukier wymieszać dokładnie z miękkim masłem. Miksować ok 10 min zż masa będzie całkiem biała i puszysta.
2. Dodać stopniowo jajka. Po 5 min dodać pozostałe składniki. Miksować jeszcze 3 min do połaczenia składników.
3. Śliwki pokroić w ósemki, ułożyć na cieście i posypać cynamonem.
4. Piec w temp 175^C przez 60 min.


***
ENGLISH VERSION

1 kg plums 
cinnamon 

125 g butter 
125 g of sugar 
1 package of vanilla sugar 

3 eggs 
1 teaspoon baking powder 
125 g ground almonds 
150 g wholemeal flour 

1.Sugar mixed thoroughly with the soft butter. Mix about 10 minutes. Till it will be white and fluffy. 
2. Add eggs. After 5 minutes add the remaining ingredients. Mix 3 minutes to connections ingredients. 
3. Plums, cut into eighths and put on the dough and sprinkle with cinnamon. 
4. Bake at 175 ° C. for 60 min.

1 komentarz: