(english version - scroll down)
Najlepsze połączenie wilgotnego, aromatycznego ciasta migdałowego z pachnącymi cynamonem śliwkami.
Przepis podkradziony od znajomej. Koniecznie musicie wypróbować.Wprost idealne!
W moim cieście poza śliwkami znalazły się także jabłka i garść mirabelek. Trzeba było coś z nimi zrobić bo zalegały w lodówce :)
Składniki
( forma 26cm)
1 kg śliwek
cynamon
125 g masła
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g mielonych migdałów
150 g mąki razowej
1. Cukier wymieszać dokładnie z miękkim masłem. Miksować ok 10 min zż masa będzie całkiem biała i puszysta.
2. Dodać stopniowo jajka. Po 5 min dodać pozostałe składniki. Miksować jeszcze 3 min do połaczenia składników.
3. Śliwki pokroić w ósemki, ułożyć na cieście i posypać cynamonem.
4. Piec w temp 175^C przez 60 min.
***
ENGLISH VERSION
1 kg plums
cinnamon
125 g butter
125 g of sugar
1 package of vanilla sugar
3 eggs
1 teaspoon baking powder
125 g ground almonds
150 g wholemeal flour
1.Sugar mixed thoroughly with the soft butter. Mix about 10 minutes. Till it will be white and fluffy.
2. Add eggs. After 5 minutes add the remaining ingredients. Mix 3 minutes to connections ingredients.
3. Plums, cut into eighths and put on the dough and sprinkle with cinnamon.
4. Bake at 175 ° C. for 60 min.
ALE PYCHOTAAAAA, zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń