( (english version - scroll down)
Składniki na ciasto
( forma 26 cm)
1 1/2 szklanka mąki razowej
3/4 szklanki mielonych orzechów ( włoskie lub laskowe)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki brązowego cukru
100 g masła ( zimnego )
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 kg śliwek
Kruszonka
1 1/2 szklanki mąki
120 g masła
6 łyżek cukru
1. Wszystkie składniki kruchego ciasta zagniatamy razem. Można dodać trochę mąki jeśli będzie za miękkie.
Wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozkładamy ciasto na formie. Nakłuwamy widelcem- robimy małe dziurki. Układamy śliwki skórką do dołu.
2. Składniki na kruszonkę zagniatamy szybko i wstawiamy do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie ciasto "trzemy" na tarce, albo kruszymy na owoce.
3. Pieczemy 40 min w 180^C. Odstawiamy ciasto min na 3 h do wystygnięcia.
****
ENGLISH VERSION
Ingredients
(Form 26 cm)
1 1/2 cup wholemeal flour
3/4 cup ground nuts (hazelnuts)
1 teaspoon baking powder
1/3 cup brown sugar
100 g butter (cold)
3 eggs
3 tablespoons sour cream
1 kg plums
Crumble
1 1/2 cups flour
120 g butter
6 tablespoons sugar
1. All ingridients fragile mix quick together. You can add a little flour if it is too soft.
Put in the fridge for 30 minutes. After this time, spread the dough on the form. With fork- we punctured small holes. Lay plums.
2. Ingredients for the crust knead quickly and put into the freezer for 30 minutes. After this time the dough "grate" on a grater, or crush on fruit.
3. Bake 40 min at 180 ° C.. Let stand for 3 houers to cool.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz