sobota, 18 lipca 2015

Tagliatelle z cukinia i łososiem. Weekendowe gotowanie / Tagiatelle with salmon and zucchini.

Wszystko co kocham. Powtórka z rozrywki.
Śmietanowe, delikatne, ale aromatyczne i letnie. Coroczny hit sezonu.




Dla 2 osób

2 młode małe cukinie
200 g świeżego łososia
pęczek koperku
150 ml śmietany 30% / można użyć serka mascarpone
1 ząbek czosnku
1 szalotka
oliwa  z oliwek do smażenia
sól i pieprz
parmezan
makaron tagialtelle


1. Czosnek i cebulkę podsmażyć 2 min na oliwie. Cukinię pokroić dowolnie, ale usunąć pestki. Dodać do cebuli. Smażyć kolejne 5 min. Dodać pokrojonego w kostkę łososia. Podsmażyć 10 min. Przykryć pokrywka na kolejne 5. 

2. Dodać śmietanę,doprawić,  posypać posiekanym koperkiem. Podawać z tartym parmezanem.


**************ENGLISH VERSION************

For 2 persons

2 small young zucchini
200 g of fresh salmon
bunch of dill
150 ml sour cream 30% / you can use mascarpone cheese
1 clove garlic
1 shallot
olive oil for frying
salt and pepper
parmesan
tagialtelle pasta


1. Garlic and onion fry 2 minutes in olive oil. Slice zucchini how do you like it, but remove the seeds. Add to the onions. Fry for another 5 minutes. Add chopped salmon. Fry together 10 minutes. Cover with a lid for another 5-7 minutes.

2. Add the cream, sprinkle with chopped dill. Serve with grated parmesan cheese.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz