Tak polubiłam te "czarne kuleczki", że nie mogę o nich zapomnieć.
Najbardziej lubię w chia to, że praktycznie nie mają smaku. Cokolwiek do nich dodam, zawsze smakują pysznie. Poza tym z 2 łyżek zalanych na noc mlekiem, mam pełną miskę nasion na śniadanie.
- Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 [Ich stężenie wynosi ok. 60%]. Jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje. Zawartość kwasów Omega-3 2 nasionach chia jest sześciokrotnie większa niże w mleku
Dlatego, chia zalewam najczęściej mlekiem roślinnym. Ulubiona wersja kokosowo-ryżowa lub waniliowa.
- Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B
- Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi.
Dlatego najczęściej zjadam porcję na śniadanie z owocami.
Smakują też lepiej niż owsianka.
- Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.
- Regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.
Nasiona chia powinni stosować:
- Sportowcy i osoby o dużej aktywności fizycznej. Nasiona chia wspomagają nawilżenie organizmu i ułatwiają wysiłek fizyczny.
- Osoby z niedoborem wapnia, przemęczone, ciężko pracujące i narażone na stres. Nasiona chia mają 5 razy więcej białka niż mleko i 8 razy więcej kwasów omega 3 niż łosoś.
x
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz