środa, 15 lipca 2015

Modna Chia. Na mleku ryżowo-kokosowym z truskawkami / Chia pudding with rice-coconut milk and strawberry

Tak polubiłam te "czarne kuleczki", że nie mogę o nich zapomnieć. 

 Najbardziej lubię w chia to, że praktycznie nie mają smaku. Cokolwiek do nich dodam, zawsze smakują pysznie. Poza tym z 2 łyżek zalanych na noc mlekiem, mam pełną miskę nasion na śniadanie.



  • Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 [Ich stężenie wynosi ok. 60%]. Jest to głównie kwas alfa-linolenowy, który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje. Zawartość kwasów Omega-3 2 nasionach chia jest sześciokrotnie większa niże w mleku 

Dlatego, chia zalewam najczęściej mlekiem roślinnym. Ulubiona wersja kokosowo-ryżowa lub waniliowa.

  • Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B
  • Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi.
Dlatego najczęściej zjadam porcję na śniadanie z owocami. 
Smakują też lepiej niż owsianka.

  • Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.
Do 2 łyżek chia dodaje 1 łyżkę siemienia lnianego. Żeby było jeszcze zdrowiej.
  • Regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni. 

Nasiona chia powinni stosować: 

  • Sportowcy i osoby o dużej aktywności fizycznej. Nasiona chia wspomagają nawilżenie organizmu i ułatwiają wysiłek fizyczny.
  • Osoby z niedoborem wapnia, przemęczone, ciężko pracujące i narażone na stres. Nasiona chia mają 5 razy więcej białka niż mleko i 8 razy więcej kwasów omega 3 niż łosoś.




x

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz