(next time a recipe for strawberry muffins)
( kolejnym razem przepis na muffinki truskawkowe )
Przepis na 12 babeczek
120 g mąki zwykłej białej
120 g mąki razowej ciemnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki espresso
30 g mielonych migdałów
1 jajko
120 g brązowego cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
60 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
Dodatki:
- mini krakersy w kształcie precli
- bita śmietana
-kakao
1. Wymieszać suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre.
2. Przygotować blaszkę z papilotkami i nagrzać piekarnik do 200 C ( bez termoobiegu).
3. Połączyć składniki i dobrze wymieszać razem. Piec w temperaturze 200C przez 15 min, a potem zmniejszyć do 180C i piec do max. 10 min.
ENGLISH WERSION
(The recipe for 12 muffins )
120 g white flour
120 g wholemeal flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
4 tablespoons of espresso
30 g ground almonds
1 egg
120 g brown sugar
1/2 package of vanilla sugar
60 ml of oil
200 ml natural yoghurt
Extras:
- Mini crackers in the shape of a pretzel
- Whipped cream
-cocoa
1. Mix the dry ingredients in one bowl, and the wet in other.
2. Prepare a plaque with muffin cups and preheat the oven to 200 C (no convection).
3. Combine the ingredients and mix well together. Bake at 200C for 15 min, then reduced to 180C and bake until max. 10 min.
Wyglądają rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuń