poniedziałek, 12 maja 2014

Cappucino Cupcake


(next time a recipe for strawberry muffins)


( kolejnym razem przepis na muffinki truskawkowe )


Przepis na 12 babeczek

120 g mąki zwykłej białej
120 g mąki razowej ciemnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4 łyżki espresso
30 g mielonych migdałów

1 jajko
120 g brązowego cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego
60 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego

Dodatki:
- mini krakersy w kształcie precli
- bita śmietana
-kakao

1. Wymieszać suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre.
2. Przygotować blaszkę z papilotkami i nagrzać piekarnik do 200 C ( bez termoobiegu).
3. Połączyć składniki i dobrze wymieszać razem. Piec w temperaturze 200C przez 15 min, a potem zmniejszyć do 180C i piec do max. 10 min.


ENGLISH WERSION

(The recipe for 12 muffins )

120 g  white flour 
120 g wholemeal flour 
2 teaspoons baking powder 
1/2 teaspoon baking soda 
4 tablespoons of espresso 
30 g ground almonds 
1 egg 
120 g brown sugar 
1/2 package of vanilla sugar 
60 ml of oil 
200 ml natural yoghurt 

Extras: 
- Mini crackers in the shape of a pretzel 
- Whipped cream 
-cocoa 

1. Mix the dry ingredients in one bowl, and the wet in other. 
2.  Prepare a plaque with muffin cups and preheat the oven to 200 C (no convection). 
3. Combine the ingredients and mix well together. Bake at 200C for 15 min, then reduced to 180C and bake until max. 10 min.


1 komentarz: