Sałata ( na 4 porcje ) :
mieszanka sałat : sałata dębowa / rukola / roszponka / liście botwiny
1/2 małej czerwonej cebuli
Dodatki :
200 g sera feta z mleka owczego i koziego
3 duże pieczone buraki
Crunchy z ziaren :
1 łyżka ziaren lnu
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka orzechów piniowych
Winegret :
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki dobrego, słodkiego octu balsamicznego
1 łyżka siekanego koperku
Przygotowanie:
Sałaty umyć, oszuszyć, połączyć z pokrojoną w paski cebulą.
Buraki można upiec samemu, ale ja użyłam gotowych.
Ziarna wymieszać i prażyć na patelni, aż zaczną wydzielać przyjemny aromat i lekko się zarumienią.
Winegret przygotować z podanych składników - można dodać trochę białego pieprzu.
Niewiarygodnie smaczne!
(ENGLISH WERSION)
Lettuce (for 4 servings):
mix salad: lettuce oak / arugula / lamb's lettuce / beetroot leaves
1/2 small red onion
Extras:
200 g feta cheese from sheep's and goat's milk
200 g cherry tomatoes
3 large roasted beets
Crunchy grains:
1 tablespoon flax seeds
1 tablespoon of sunflower seeds
1 tablespoon pumpkin seeds
1 tablespoon pine nuts
Vinaigrette:
6 tablespoons olive oil
2 tablespoons of good, sweet balsamic vinegar
1 tablespoon fresh chopped dill
Preparation :
Wash the lettuce, dry, mix with chopped onion strips.
Beets can bake yourself, but I've used ready.
Mix beans and roast in a pan until they give off a pleasant aroma and slightly browned.
Prepare the vinaigrette - you can add a little white pepper.
Incredibly tasty!
uwielbiam pieczone buraki! jako dodatek do sałatki - jestem na tak :)
OdpowiedzUsuń