sobota, 17 maja 2014

Łosoś z kalafiorem w sosie brokułowo-serowym




Porcja na 4 osoby:

- 400 g łososia
-1 kalafior
- pęczek koperku
-  makaron (1 szklanka suchego makaronu)
- opcjonalnie orzechy włoskie do dekoracji...


Sos brokułowo -serowy:

- 200 g sera żółtego np. Gruyère
- 1 ugotowany brokuł
-400 ml mleka
-2 łyżki mąki
- masło, oliwa
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa



1. Makaron podgotować ok 4 minuty, rozłożyć na dnie formy do zapiekania.
2. Łososia pokroić w drobne kawałki, dodać sól, pieprz i ułożyć na makaronie.
3. Tak przygotowaną zapiekankę włożyć na 10 min do pieca, aby łosoś lekko się podpiekł.
4. W międzyczasie zrobić sos brokułowy. Pokroić ugotowanego brokuła, dodać do tego mleko, starty ser mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową - zblendować na gładką masę.
5. Podpieczonego łososia wyjąć i ułożyć na nim różyczki kalafiora. Wszystko zalać sosem brokułowym i posypać serem żółtym.
6. Zapiekać w temp 200C przez 30-40 min.





ENGLISH VERSION

For 4 persons: 

- 400 g of salmon 
-1 cauliflower 
- Bunch of dill 
- 1 glass raw pasta 
- Optional walnuts to decorate 

Broccoli-cheese sauce: 

- 200 g of cheese such as Gruyère 
- 1 cooked broccoli 
-400 Ml of milk 
-2 Tablespoons flour 
- Butter, olive 
- Salt, pepper, nutmeg 


1. Boil pasta about 4 minutes, spread on the bottom of the pan for baking. 
2. Cut salmon into small pieces, add salt, pepper and add to pasta. 
3. Put salmon with pasta to the oven for 10 minutes. 
4. Meanwhile, make the broccoli sauce. Cut the cooked broccoli and add to the milk, flour, grated cheese, salt, pepper and nutmeg - make a smoothie.
5. Backed salmon remove from the oven and place on it the cauliflower. All cover by broccoli sauce and sprinkle with cheese. 
6. Bake at 200C temperature for 30-40 min.


1 komentarz:

  1. wygląda naprawdę dobrze. ostatnio "eksperymentuję" z rybami więc chętnie skorzystam i z takiego pomysłu na łososia. sama robiłam ostatnio w pomidorach z makaronem.

    OdpowiedzUsuń