piątek, 16 maja 2014

Pełnoziarniste naleśniki z cukinią i szpinakiem




Ciasto naleśnikowe " na oko"
( ważne, żeby mieć rzadką konsystencję)

-mąka pełnoziarnista
-mleko
-woda gazowana
-3 jajka ( na 15 naleśników)
-pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie " na oko"
-szpinak
-pieczarki
-cukinia
-cebula
-czosnek
-pieprz, sól, jarzynka

opcjonalnie: ser żółty, parmezan


PRZYGOTOWANIE

1. Składniki na naleśniki zmiksować razem. W zależności jak bardzo "płynna" jest masa, dodaję więcej mleka lub mąki. Chodzi o to, aby naleśniki dobrze i szybko rozpływały się na patelni cienką warstwą.
2. Na oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję posiekaną cukinię i pieczarki. Na końcu mrożony szpinak i mieszam wszystko razem, aż odparuje woda.
3. Smaczniejsza jest wersja z dużą ilością sera, ale mniej zdrowa.

Twój wybór :)





ENGLISH WERSION:

Crepes:
(Important to have a thin liquid) 

-wholewheat flour 
-milk 
-sparkling water 
-3 Eggs (for 15 pancakes) 
-half teaspoon of baking powder 

Stuffing 
-spinach 
-mushrooms 
-zucchini 
-onion 
-garlic 
-pepper, salt, dried vegetables 

optional: cheese, parmesan


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz