Ciasto naleśnikowe " na oko"
( ważne, żeby mieć rzadką konsystencję)
-mąka pełnoziarnista
-mleko
-woda gazowana
-3 jajka ( na 15 naleśników)
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie " na oko"
-szpinak
-pieczarki
-cukinia
-cebula
-czosnek
-pieprz, sól, jarzynka
opcjonalnie: ser żółty, parmezan
PRZYGOTOWANIE
1. Składniki na naleśniki zmiksować razem. W zależności jak bardzo "płynna" jest masa, dodaję więcej mleka lub mąki. Chodzi o to, aby naleśniki dobrze i szybko rozpływały się na patelni cienką warstwą.
2. Na oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję posiekaną cukinię i pieczarki. Na końcu mrożony szpinak i mieszam wszystko razem, aż odparuje woda.
3. Smaczniejsza jest wersja z dużą ilością sera, ale mniej zdrowa.
Twój wybór :)
ENGLISH WERSION:
Crepes:
(Important to have a thin liquid)
-wholewheat flour
-milk
-sparkling water
-3 Eggs (for 15 pancakes)
-half teaspoon of baking powder
Stuffing
-spinach
-mushrooms
-zucchini
-onion
-garlic
-pepper, salt, dried vegetables
optional: cheese, parmesan
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz