wtorek, 26 sierpnia 2014

Jabłkowy ryż z smietanowym sosem waniliowym / Milk rice with apples and vanilla sauce

( english version - scroll down)



Mleczny ryż z jabłkami 
( dla 4 osób)

1 szklanka ryżu
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli

5 dużych jabłek
1 opakowanie cukru waniliowego
cynamon
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki masła

1. Ryż ugotować z mlekiem i wodą. W zależności od rodzaju ryżu - sugerować się przepisem z opakowania. Ja gotowałam ryż mleczny - małe okrągłe ziarenka - 10 min.
2. Jabłka pokroić w ósemki , a potem w  grube plasterki, smażyć na maśle z dodatkiem cukru ok 8 min. Po tym czasie wyjąć jabłka, sok zostawić w garnku.
3. Ugotowany ryż przekładać z jabłkami na zmianę -warstwami. Każdą warstwę posypać cynamonem i cukrem.
4. Piec przez 20 min w temp 180^C.


Sos śmietanowo- waniliowy

1 szklanka śmietany 30%
1 laska wanilii
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego

1. Oddzielić ziarenka wanilii i wsypać do śmietanki. Dodać również cukier waniliowy.
2. Wsypać 2 łyżki budyniu i zagotować na 1 min.
3. Gdy sos wyjdzie za gęsty można dolać mleka.


***
ENGLISH VERSION

Milk rice with apples 
1 cup rice 
1 cup milk 
1 cup water 
5 large apples 
1 package of vanilla sugar 
cinnamon 
4 tablespoons brown sugar 
2 tablespoons butter 

1 Boil rice with milk and water. It depends of the type of rice -  suggest the recipe from the package. I cooked rice milk - small  round grains.
2. All apples cut into thick slices, fry in butter with sugar  about 8 minutes. After this time, remove the apple juice left in the pot. 
3. The first leyer is rice, than apples and than rice. Each layer sprinkle with cinnamon and sugar. 
4. Bake for 20 minutes at 180 ° C.. 


Vanilla sauce 
1 cup cream 30% 
1 vanilla pod 
1 package of vanilla sugar 
2 tablespoons vanilla pudding 

1. Separate the grains of vanilla and pour in cream. Add the vanilla sugar. 
2. Pour 2 tablespoons of pudding and boil for 1 minute. 
3. When the sauce is too thick, you can add milk.
Jedz polskie jabłka

3 komentarze:

  1. tak wygląda i tak smakuje, że mam zamówienie na cały przyszły tydzień. Codziennie ryż z jabłkami dla dzieci!

    OdpowiedzUsuń