niedziela, 7 kwietnia 2013

Boeuf Bourguigion

 Nie chcę się chwalić, ale wyszło idealne.
Jak by to ujęła pewna Pani z burzą blond-loków:
"Jest pysznie! "




 Co kupić?

1 kg mięsa wołowego ( u mnie pręga wołowa) - pokrojone w kostkę ok 3x3 cm
15 dag chudego wędzonego boczku - pokrojone w słupki
1 duża marchew, 1 cebula pokrojone w plastry
sól, pieprz, łyżka mąki


ok. 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
ok. 1,5 szklanki bulionu wołowego
2 ząbki czosnku


Bouquet garni: 2 liście laurowe, 2 gałazki rozmarynu, 4 gałązki tymianku, nać pietruszki, ziele angielskie 5ziaren

Wcześniej mięso zamarynowałam w winie i czosnku przez 8 h.
Dopiero po 3 h gotowania mięso jest naprawdę miękkie.

Podane na kaszy z  karmelizowanymi pieczarkami (masło, pieczarki, cukier, sos sojowy)


Jak zrobić?

Pisałam wczoraj.

1 komentarz: