niedziela, 29 czerwca 2014

Curry z mango i mlekiem kokosowym









Pomimo tego, że przygotowanie curry jest troszkę pracochłonne ( szczególnie polecane w wolny weekend) to dla mnie naprawdę warte zachodu. Smakuje doskonale!
(Przepis na 4 porcje)

Baza sosu curry:
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki wiórków kokosowych
sok z 1/2 cytryny

2 łyżki kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki gram masala
4 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry

Kolendrę i kumin prażymy przez 3 min na patelni, wsypujemy do blendera. Na tej samej patelni z dodatkiem oliwy smażymy czosnek i cebulę. Wszystkie składniki blendujemy razem. Odstawiamy do lodówki.

Kurczak:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy gram masala

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zamarynować przynajmniej 1 h w lodówce.

Co więcej?
1-2 dojrzałe mango ( zależy jak bardzo chcesz mieć słodkie curry)
250 ml mleka kokosowego
250 ml przecieru pomidorowego


1. Kurczaka podsmażyć krótko na dużym ogniu, aby się "ściął". Dodać wcześniej przygotowany sos curry.
2. Wlać mleko kokosowe, przecier pomidorowy. Wszystko chwilę gotować do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
3. Do smaku dodać jeszcze sól, pieprz, pieprz cayenne. 
4. Kiedy kurczak będzie już miękki, a sos zgęstnieje, dodać pokrojone w kostkę mango i wymieszać razem. Nie gotować.
5. Podawać od razu z ryżem i zieleniną.



******

ENGLISH VERSION

Curry sauce: 
1 teaspoon fresh ginger 
1 medium onion 
2 cloves of garlic 
1/2 cup tomato puree 
3 tablespoons grated coconut 
juice of half a lemon 

2 tablespoons of turmeric 
2 teaspoons sweet paprika 
2 teaspoons grams masala 
4 teaspoons curry powder 
1/2 teaspoon cayenne pepper 
1/4 teaspoon cumin 
1/4 teaspoon ground coriander 

Coriander and cumin Roast for 3 minutes in the pan, pour into a blender. In the same pan with olive oil and fry the garlic and onion. All components blendujemy together. Let stand in the refrigerator. 

Chicken: 
1 large double breast of chicken 
3 tablespoons olive oil 
1 teaspoon grams masala spices 

Cut chicken into small pieces, marinate at least 1 h in the refrigerator. 

What is more? 
1-2 ripe mangoes (depends on how much you want to have a sweet curry) 
250 ml coconut milk 
250 ml of tomato puree 


1. Fry chicken 5 minuts. Add the previously prepared curry sauce. 
2. Pour the coconut milk, tomato puree. Cook all while to the preferred consistency of sauce. 
3. Taste and add more salt, pepper, cayenne pepper when you need.
4. When the chicken is already soft and the sauce thickens, add the chopped mango and mix together. Do not boil. 
5. Serve immediately with rice and vegetables.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz