poniedziałek, 23 czerwca 2014

prosta pasta oliwkowa


 Pasta oliwkowa, czy jak kto woli tapenada, to jedna z moich ulubionych past. Od razu można zrobić większą ilość i z powodzeniem przechowywać w lodówce do 2 tyg ( zalaną oliwą, aby nie wysychała).






Co potrzeba na 300 ml pasty?

- 2 małe słoiki oliwek
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 filety sardeli
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka pietruszki
- 5-6 łyżek oliwy



( nie ma potrzeby dodawać soli ponieważ kapary i sardele zawierają jej dużo, a sama pasta wychodzi dość słona )



1. Sardele i pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, do blendera dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz oliwy. Oliwę dolewać powoli gdy wszystkie składniki będą rozdrobnione. Od ilości dodanej oliwy zależy gęstość naszej pasty.
2. Pastę przełożyć do pustego słoika po oliwkach, zalać niewielką ilością oliwy i zostawić w lodówce na noc, aby smaki się połączyły.

bagietka / tapenada / salami sticks / pomidory / sok z buraka


*** 

ENGLISH VERSION

What do you need for 300 ml tapenade?

- 2 small jars of olives 
- 2 teaspoons capers 
- 2 anchovy fillets 
- 1 large clove of garlic 
- 2 tablespoons lemon juice 
- 1 tablespoon parsley 

- 5-6 tablespoons olive oil

...and mix together!


1 komentarz: