sobota, 14 czerwca 2014

lekka sałatka gryczana z pomarańcza


Składniki na 3-4 porcje

100 g kaszy gryczanej ( lepiej smakuje z ciemną niż z jasną)
1 pomarańcza
garść suszonych daktyli
2 garści suszonych moreli
mix ziaren prażonych ( słonecznik, dynia, pini, len)
natka pietruszki
ocet balsamiczny i sok z cytryny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Kaszę ugotować na miękko, wymieszać z łyżką oliwy. Pokroić pozostałe składniki w dość duże kawałki. Gdy kasza przestygnie, wymieszać z resztą składników. Doprawić octem, sokiem z cytryny, dodać pietruszkę i ziarna. 
Najlepiej smakuje schłodzona.


ENGLISH VERSION

Ingredients for 3-4 servings 

100 g of buckwheat (it tastes better when is the dark version than bright) 
1 orange 
handful of dried dates 
2 handfuls of dried apricots 
Mix roasted beans (sunflower, pumpkin, pini, len) 
parsley 
balsamic vinegar and lemon juice 
olive oil 
salt and pepper 

Buckwheat cook soft, stir with a spoon of olive oil. Cut ingredients in a  large pieces, mix with the rest of the ingredients. Add  vinegar, lemon juice, add the parsley and beans. 
It tastes better when is chilled.


Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz