środa, 4 czerwca 2014

sałatka z serem kozim i żurawinami






Lekka, a zarazem sycąca i pożywna mieszanka składników, która swoim aromatem przyciąga wszystkich do stołu. 
Jedna z moich ulubionych!


Na sałatkę:

- mieszanka sałat ( u mnie dębowa i masłowa)
-pomidory koktajlowe
-suszone żurawiny
-całe żurawiny "ze słoika"
- rolada serka koziego
-szynka szwardzwaldzka
-świeży rozmaryn
-sałatkowy mix ziaren (słonecznik, dynia, orzechy piniowe, siemię lniane)

Sos winegret
-oliwa z oliwek
-tymianek
-rozmaryn
-ocet balsamiczny
-miód
-sól i pieprz

1. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki. Pokroić pomidory koktajlowe.
2. Na suchej patelni prażyć mix ziaren do momentu aż zacznie mocno pachnieć.
3.Posiekać suszone żurawiny na drobne kawałki i namoczyć na 10 min w wodzie, aby zmiękły.
4.Przygotować winegret z podanych składników.
5.Kozią roladkę pokroić w plastry i zawijać w szynkę szwardzwaldzką ( do środka można dodać liście rozmarynu). Podsmażyć na suchej patelni przez 3 min dla każdej ze stron.
6.Składniki ułożyć na talerzu, polać winegretem i żurawinami ze słoika.
7. Podawać z ciepłymi grzankami lub dowolnym pieczywem.

***

ENGLISH WERSION

For the salad: 
- Salad mix 
-tomatoes 
-dried cranberries 
-whole cranberries "from the jar" 
- Goat cheese roulade 
-ham (Schwarzwald) 
-fresh rosemary 
-salad mix seeds (sunflower, pumpkin, pine nuts, flaxseed) 

vinaigrette 
-olive oil 
-thyme 
-rosemary 
-balsamic vinegar 
-honey 
-salt and pepper 

1 Wash the lettuce. Cut the cherry tomatoes. 
2 In a dry pan roast seads mix until it starts to smell strongly. 
3.Cut dried cranberries into small pieces and put for 10 minutes in water.
4.Make vinaigrette of the listed ingredients. 
5.Goat roulade, cut into slices and wrap the ham  ( you can add rosemary leaves inside). Fry in a dry pan for 3 minutes for each site. 
6.Ingridients place on plate, pour vinegar and cranberries from the jar. 
7. Serve with warm toast or bread.


1 komentarz: